neme

Photobucket

Monday, 19 November 2012

~nAk kAHwiN juGaK~

Assalamualaikum.....

Nak mengedik boleh...hiihihi....sebenarnya sekarang tengah cuti sekolah,Soooo,faham-faham lah apa yang berkaitan ngan musim cuti sekolah nie.....tahu ko hidokkk....tak tahu ekkk....
meh nak habaQ...time Cuti sekolah adalah time orang KAHWIN....dah besar font aku letak....hihihi

Mood nie mengedik teringin nak kahwin gakk....tapi tengah belajar lagi so..wuuuuhuhuhu....bersabar lah mak ngan ayah pesan habiskan belajar dulu yew jgn nak mngatal...hahahaahaa
Teringin jugak lah,,,ihhihi...kawan-kawan sekolah dah ader yang kahwin,,,dah beranak pinak dah pun...aiisshhh...bestnya tengok ader bABy sendirikan,,,,hahhaha...gataiiii.....

Aqu nak kahwin???? uishh mesti nak lah kan,...sapa yang tak nak kahwin....orang gila pun nak kahwin gak...hahahha....
Jejaka Idaman???? hahahha..malu lah ceQ nak habaQ kat sini....kalau aderr JODOH ceq ngan dye kawin lah kami nanti...Insyaallah...masing-masing masih belajar n tunggu ada ekonomi sendiri dulu...baru kami pikir sal kawin ekkk....Jangan risau kad WALIMATUL URUS akan samapai kepada rakan-rakan semua yang mengenali diri ini yang cumell ini....uweekkkkkk...ihhhhhii....

Tunggu lamaran jelah...kalau ada..Alhamdullilah...kalau tak ada itu tandanya Tak ada jodoh lah....
tak boleh mengharap sangat nanti kita yang merana kan...silap-silap..menonggeng frustnya....makan banyak sampai gemuk akibat dari "kefrustan" itu...(bahasa entah dari mana).

Aqu nie selalu jadi mangsa buli....mahu taknya aku sorang jew anak pompuan yg tinggal...yang masing belum kahwin...hadoiii,,....macam-macam diorang usik akiu,,,,sampai naik bernanah telinga aku nie...nak tahu antara-antara yang selalu buat aku jadi malu n bosan...dah boleh hafal dah....
          *Kau kahwin esok-esok buat kat hotel ekk...
          *Kau kahwin esok-esok buat besar-besaran ekk..(AyaH)
          *Kau kahwin esok-esok buat katering ekkkk...(mcm bakal laki aku ank menteri kan)
          *Kau kahwin esok-esok,,bunga telor tue kau guna kristal ekk..(wah mahu kaya laki aku...rabak nie)
   dan seangkatan dengannya...hahahha......dah sampai aku berkahwin,mengandung,beranak,ada anak...semua diorang perli-perli aku..hadoii..sakit otakk degar oii....

Mak nak tawin..nak tawin....mati aku kalu mak aku pandai buka blog nie....silap-silap kena baling nagn kapak...gataiii sangat...hahahah....

                                                  CANTIK AND SWEETKAN...






~SiFaT wANiTa yAng diSuKaI LeLaKi~


Wanita?. pasangan yang diciptakan oleh allah s.w.t untuk lelaki. lain wanita..lain sikapnya. dah adat dunia, sebagai seorang lelaki(manusia) ingin yang wanita yang terbaik untuk mereka. apa yang lelaki tengok pada wanita?. salah satunya sikap wanita itu sendiri. wanita pun manusia biasa jugak, ada sikap baik..ada sikap buruk. jadi untuk menjadi wanita yang terbaik, tak salah kalau kita berubah kan?. atas sebab itulah admin ingin kongsikan Antara Sikap Wanita yang Disukai Lelaki. semoga info ini berguna untuk korang yer.


Keanak-anakkan                                                                                                                             Dalam batas yg wajar, sifat keanak-anakan seorang wanita menjadi daya tarikan di mata lelaki. Mereka berasa terhibur dengan keletah anda. Tetapi tentulah bukan sifat keanak-anakkan yang melampau dan menyakitkan hati tetapi sikap keanak-anakan yang menyenangkan. Misalnya, kemanjaan wanita yang membangkitkan naluri kebapaan dan kelakian lelaki. Wanita ceria membuat lelaki lebih berghairah.

Penuh Pengertian

Sikap pengertian wanita membuat lelaki berasa dihargai dan diterima seadanya. Sikap ini tercermin dari perasaan mudah memaafkan,memilih waktu yang tepat untuk berbincang masalah dan sebagainya. Contohnya ketika lelaki melakukan kesilapan, wanita yang berpengertian tidak terus mengeluarkan kata-kata yang kasar atau menuduh bukan2 sebaliknya cuba mengerti duduk persoalannya.

Menghargai

Wanita yang menghargai lelaki adalah wanita idaman lelaki. Berbeza dengan wanita yang suka diperlakukan dengan lembut, lelaki suka dihargai, dipuji dengan tulus ikhlas dan diberi kepercayaan. Penghargaan dari wanita membuat lelaki berasa bangga

        Menjaga Penampilan

Lelaki menyukai wanita yang pandai menjaga penampilannya agar sentiasa kelihatan cantik, bersih, kemas dan menarik. Penampilan yang baik menunjukkan wanita tersebut menghargai dirinya. Dia akan murah senyuman, pandai merawat tubuhnya, meningkatkan kualiti hidupnya dan memberi yang terbaik kepada dirinya. Dia suka dan bersyukur dengan dirinya dan secara tidak langsung memancarkan pesona yg menyebabkan elaki juga menyukainya. Apabila sudah berumahtangga, wanita tersebut terus menjaga penampilan dirinya dan kesihatan tubuh badan walau sudah beranak-pinak. Siapa yang tidak suka isteri yang masih kelihatan cantik dan ramping walau dah punya anak 3??    

Pandai berbicara                                                                                                                                Lelaki tertarik dengan wanita yang pandai berkomunikasi dan boleh diajak berbual. Walau topik perbualan yang disukai lelaki berbeza dengan topik kegemaran wanita, wanita tersebut dapat mengimbanginya. Dia bukan sekadar teman berbual yang pasif, tetapi dapat memberi respon dan pendapat yang baik. Dia juga tahu menjadi pendengar yang baik, serta mengalihkan topik yang agak serius kepada perbualan yang lebih menarik. Lelaki juga suka dengan wanita yang suka bergurau dan pandai berjenaka serta boleh menerima jenaka lelaki dengan baik dan berfikiran terbuka.

Pandai Bergaul dan Menyesuaikan Diri

Wanita yang pandai bergaul dan menyesuaikan diri mempunyai nilai lebih di mata lelaki. Wanita tersebut tahu menghadapi orang yang lebih tua dan cara berhadapan dengan orang yang lebih muda. Apabila berhadapan dengan suasana yang baru, wanita tersebut tidak gentar malah cepat menyesuaikan diri. Dia mudah di ajak ke mana saja dan tidak kekok samada di bandar atau di kampung.

Menghormati Diri Sendiri

Lelaki suka dengan wanita yang menghormati dirinya sendiri sebagai seorang wanita, bersikap sopan dan mempunyai etika. Wanita yang menghormati dirinya sendiri mempunyai keyakinan dan tahu apa yg baik dan buruk diperlakukan oleh seorang lelaki terhadap dirinya. Jadi dia tahu apa yg dia inginkan dan mahu elakkan serta menjaga maruah dirinya. Dia tidak akan merendah-rendahkan dirinya dan tidak akan membiarkan lelaki memperlakukan dirinya sesuka hati.8. Simpati dan prihatinLelaki suka wanita yang murah hati, mengambil berat, simpati pada nasib yg susah, sayangkan kanak-kanak dan tidak memilih bulu. Kebaikan yang wajar dan spontan mencerminkan hati yang mulia. Ada kecantikan dalaman pada dirinya yang memancar keluar dengan indah & mempesona.

    

Sunday, 11 November 2012

BoSannnnn.....

Assalamualaikum.....

Baru aderr rasa nak update status baru...bukan apa...mcm biasa mood malas yang melampaukan...
Nak panjatkan rasa syukur kat Pencipta Alam ni...kerana banyak memberi kebaikan dan memakbulkan doa hambanya yang hina ini untuk menjdi seorang manusia yang kuat semangat dalam menempuh dugaan dan hinaa orang di sekeliling.....

Dah2 bukan nak feeling serius sangat...itu pembuka bicara jew...mak aiii panjang kan pembuka tue....hahahaah

Sebenarnya...nak bagitau nie...AQU KEBOSANAN SESANGAT...hahahaha
nampakkan besar lagi aku tulis tue.....boeing betul lah aku sekarang...coz time cuti nie xderr benda nak wat...nak kerja mak plakk tak bagi...nak shopping duit plakk xderr....nak jalan-jlan kawan plak tak cuti lagi....so macam mana tue.....bosan kan....

So duk umah lah...bangun tidow,makan,tengok TV...kalau lah rancangan tV tue best tak pa ini tak...INDON 24jam....menyampah betul..dah lah citerr mengarut entah apa2....setiap kali aku buka jew tV citer indon....terus aku padam tV....xnak aku rasa benggang yang amat....lagi sekali jadi boring kan....

Nak main mesej plak...bukan semua nak mesej nagn kita kan...lagipun aku sendiri tak ada topik nak share nagn kawan-kawan...baik diam jew....so mengemukkan badan lah jawapnya kat uamh nie....makan...makan...makan....

Yang specialnya...belajar masak daging...ihhihihih......alah simple kan orang macam aku nie kan.....kenapa terkejut ekk kalau aku cakap nak beljar masak......jom muntah sesama...hahaha.....minah kepoh cam aku nie nak jadi gadis ayu...tak sesuaikan...tak pa...masak tak semestinya orang ayu jew...aku pun nak juga makan hasil sendiri.......kan..kan..kan....hihiihi....

Dah...xderr beda dah aku nak mengarut nie......lagi banyak aku tulis lagi merapu aku cakap...tak pasal-pasal ada plak yang jiwa baca entry aku ni kan....okk bye....


                                       

Saturday, 15 September 2012

Sugar GLideR

Semangat semakin berkobar-kobar sekarang...kegilaan aku makin memuncak...dah lama aku perhatikan binatang nie...Aku suka giler dekat Sugar Glider....nak sangat...tak apa memang lepas nie aku memang nak jaga benda tue...Asenya kalau aku buat balik kampung mahu bising bonda aku....bonda aku mesti cakap "mengedik nak jaga...pandai ke kau jaga binantang tue..diri sendiri pun tak terurus",,,,hahahahaah,,,,,

Ok nie aku nak tunjukkan cara penjagaan dia....aku dah start belajar dah....dah p survey dah pun binatang tue....hahahha....tunggu mami yew sayang...hahahahah.......namapak tak kesungguhan aku tue....ihihihihhi


Cara Penjagaan Sugar Glider : 
  • Sifat Sugar Glider : Betina ke jantan ke takde siapa yang dapat pastikan mana satu lebih liar dan sukar dijinakkan. Setiap sugar glider punyai  perangai / ragam / kegemaran / yang berbeza-beza. Ada yang dilahirkan suka makan buah, ada yang dilahirkan tak suka makan buah. Ada yang suka berguling-guling , ada yang suka bersendirian...Kerenah sugar glider pasti berbeza...sebab tu lah, setiap owner yang bela sugar glider pasti susah nak jumpa sugar glider yang sama perangainya dengan sugar glider yang ada sebelumnya.
  • Sugar Glider tak perlu dimandikan : Sugar glider ni jenis pembersih..walaupun dia suka kencing dan berak merata-rata, dia akan bersihkan balik badan dia..kalau nak badan sugar glider sentiasa wangi, lap badan sugar glider dengan wet tissue sahaja. Ataupun boleh beli spray wangian untuk pets kat kedai haiwan.
  • Makanan Sugar Glider : Sugar Glider baby tak makan banyak pun ! Kalau nak hidangkan makanan, buah-buahan, jangan bagi dalam kuantiti yang banyak..sebab membazir je nanti. Sugar Glider ni memilih sikit..diorang nak makanan yang fresh sahaja. Kalau makanan tu dah lembik dan tak menarik..dia tak sentuh pun. Contoh : Potong buah papaya bentuk sebesar pemadam kecil pun cukup. 
  • Waktu makan sugar glider : Beri makan pada sugar glider pagi sekali dan malam sekali. Pelbagaikan makanan seperti ayam rebus, telur rebus, buah-buahan, sayur-sayuran, dan tambahkan pallets sebagai supplement =)
  • Potong kuku sugar glider : Potong kuku sugar glider anda dan jangan biarkan panjang. Kalau korang biarkan panjang, alamat berparut parut lah badan korang yang membelanya. Lagi best kalau sugar glider tu landing atas muka korang...Zap Zip Zup..dapat hadiah ! Pastikan potong kuku bucu sahaja. Banyak kes orang potong kuku sugar glider sampai berdarah sugar glider tuh. Jadi hati-hati ya..jangan sakiti sugar glider anda.
  • Bawa sugar glider jalan-jalan : Jangan biarkan sugar glider korang duduk dalam cage je ! Nanti tak manja la diorang..lagipun kesian kat diorang..sugar glider pun nak bebas dan hirup udara segar kan ? Jadi selalulah bawa diorang jalan-jalan, lagipun lebih cepat bonding dan mesra pada tuan...Langkah keselamatan, pastikan bwa sugar glider dalam pouch bag yang diyakini selamat dan tak mudah bolos. Perhatian ! Sugar Glider boleh melepasi zip yang tertutup !!! Jadi, berhati-hati jika korang bawa dia jalan-jalan..macam mana cara pun,pastikan zip pouch bag tu tak boleh terbuka dengan mudah.
  • Masa untuk Sugar Glider : Sugar glider ni sejenis haiwan yang manja ok...sangat penuh dengan kasih-sayang. Jadi bagi pembela sugar glider, pastikan korang sentiasa ada untuk suggies korang. Spend banyak masa dengan sugar glider korang supaya ia tak kesepian. Kalau macam saya, saya spend almost 12 jam dengan diorang..sampai kadang-kadang 24 jam pun ada...Sebab saya bawa ke mana sahaja saya pergi.
  • Cara Manjakan Sugar Glider : Nak manjakan sugar glider ni nak kata senang tak juga, ikut perangai sugar glider tu jugak. Kalau dia lahir dengan cara homebreed (orang bela kat rumah dan bagi beranak pinak), biasanya sugar glider itu lebih jinak. Kalau lahir dalam massbreed (entah betul ke tak istilah ni, sugar glider lahir kat kilang proses buat anak sugar glider) biasanya sugar glider tu lebih liar. Tapi jangan risau..manjakan sugar glider korang dengan tangan. Usap sugar glider tu...pedulikan gigitan dan kebisingan dia..biasakan dengan gigitan..nanti..daripada gigitan bertukar jadi jilatan sebab dia dah suka tuan dia. Selain itu, bagi upah makan yang sedap sedap kat sugar glider...pancing dia dengan yogurt, mesti dia tertarik..dan usap badan dan kepala dia berulang-ulang kali. Jangan lupa letak baju yang berbau badan korang dalam sangkar sugar glider tu...(tapi saya tak buat pun yang ni ok) Tapi digalakkan letak...=)




Cantikkk tAK....suka Sangat...^_^

Friday, 3 August 2012

KawiN mUDa buKAn mAin-mAIn...

Assalamualaikum....

Kali nie nak citerr serius-serius kit.....bukan apa nie nak citer sal kawin....kawin-kawin nie bukan main-main taw....nie serius punya.....kita nak hidup dalam dunia baru..nak hidup dengan orang yang tak pernah duk serumah...walaupun kita couple bertahun-tahun belum tentu kita kenal semua latar belakng dia..macam man perangai dia sebenar...

So jangan fikir nak seronok jew...jangan fikir tengokk kawan-kawan sebaya kawin..nak kawin jugak...kadang-kadang masa couple semua sanggup nak lakukan...sampai pasangan lapar ttengah-tengah malam pun sanggup pergi beli makan...tapi bila dah kawin mungkin perangai pasangan akan berubah...dari yang mengambil berat sehingga tidak endah langung pasal kita....Saya tidak mengatakan pada semua pasangan...mungkin segelintir...tidak kira lah laki mahupun perempuan...jadi sebelum membuat keputusan yang berat dan perlu kita hadapi untuk bertahun-tahun....

Ingat bila kita sah menjadi isteri/suami automatik kita memegang tanggungjawap yang amat berat...kena tahu selok belok semuanya....mampukah kita berkeluarga dalam usia muda lagi2 waktu belajar.....

Saya ada terbaca satu status seorang Lecture tentang pengalaman Studentnya yang kawin muda....dan saya nak share kat semua sebagai iktibar dan sebagai Peringatan kepada semua.....ISTIQARAH dahulu sebelum membuat keputusan untuk KAWIN MUDA....baca di bawah ini...ia adalah kisah benar yang dicerita oleh seorang Lecture.........

[kalau saya dh kawin, rasenye cukup gambar kawin jer. Sebab tak nak adik-adik yang belom rase cabaran hidup kat dunia luar ni terpengaruh nak kawin cepat-cepat tapi tersilap langkah]

Perkahwinan itu bukan mainan. Something that i wanna share with u guys. Read this. A reminder for myself as well.

Assalamualaikum dan salam Ramadhan.
Dua semester lepas, seorang pelajar saya (perempuan), pernah mengirimkan sms kepada saya, "Madam, terima kasih di atas segala2nya.Betapa saya ingin memeluk madam seperti memeluk ibu saya, tapi saya malu." Saya membalas sms dia, " Tak pe..insyaAllah, masih ada peluang utk kita berjumpa semester depan. Dan kalau jumpa nanti, peluklah saya kalau awak nak."

Semalam
, dia datang datang ke ofis saya, dengan wajah suram dan inai masih dijari.Belum sempat berbual panjang, dia memeluk saya dengan erat dan disulam dengan tangisan. basah bahu saya dengan airmatanya. Saya bertanya, "Kenapa? awak sepatutnya gembira sebab baru saja bernikah dengan pilihan hati awak." Dalam sedu dia menjawab, "Madam, saya nak bercerai, saya dah tak boleh nak teruskan hidup dengan dia. Dia sangat berbeza dgn dia yang saya kenal sewaktu bercinta dulu"

Astaghfirullah...hancur luluh hati saya waktu itu bagai kaca terhempas ke batu. Tak perlulahsaya sebut kenapa dan mengapa dia hendak bercerai ketika inai masih di jari. Saya cuma ingin menasihati pelajar2 saya, dan rakan2 FB saya yang masih muda, ingatlah pernikahan bukannya trial and error. Pernikahan bukannya ujian amali atau ujian praktikal. Janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bertunang, maka kamu rasa kamu juga perlu bertunang. janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bernikah, maka kamu rasa kamu juga perlu bernikah. Pernikahan adalah sesuatu yang sangat suci dan ianya memerlukan pengertian, pengorbanan dan kesabaran. Kesabaran bukan bertahan utk seminggu dua atau sebulan atau setahun. tapi kesabaran itu perlu utk membuktikan kamu beriman kepada Allah dan RasulNYA.

Kepada pelajar2 yg telah bernikah di usia muda dan masih belajar, saya merayu kepada kamu semua hari ini...tolong jangan terlalu dipaparkan kemesraan kamu di facebook. jangan terlalu menunjukkan kesronokan bernikah di facebook. saya mohon dengan setulus hati saya. tolong kurangkan posting2 romantik kamu di FB. Saya tidak mahu lebih ramai pelajar yang merasakan seronoknya bernikah.Tapi mereka lupa bahawa di sebalik keseronokan pernikahan itu dipenuhi dengan tanggungjawab yg amat berat.

Dan bukan semua orang bernasib baik mendapat pasangan hidup yang baik. Jadi, cukup2lah kamu berposting tenatng bulan madu kamu, hentikan dialog2 romantik kamu di FB, ucapan sayang dan cinta itu simpan utk tatapan kamu dan pasangan kamu saja.TOLONGLAH....saya merayu daripada kamu. Dan kepada pelajar2 yg masih berfikir tentang bakal suami atau isteri, berjumpalah dengan mereka yg lebih arif tentang hidup.Mintalah pendapat mereka tentang mencari pasangan hidup. Ingatlah anak2ku, adik2ku..pernikahan bukan satu percubaan, tapi satu tanggungjawab yang amat berat. Saya tidak sanggup melihat kamu menangis...tidak sanggup sebab saya sangat sayangkan kamu. jaga diri kamu baik2.

- Mdm Fauziah Mohd Noor (AIKOL's Lecturer)

....ibu aku pon ckp : kau hengat kawen ni sonang ko? banyak tanggungjawab ingat main2 ke! jangan tau menggatal je! mcm2 kau akan hadap bile dh kawen..itu ini....lainlah kau ank org kaya! petik jari dah dapek order itu ini!... nanti bila kau dh kawen kau akan rasa mcmana dunia alam kawen ni... BESAR TANGGUNGJAWAB yg akan kau hadap "... =..='






     Cincin perKahwinan tersaruNG dengan keIkhlasan,dan segala penuh tanggungjawap...
     jadi jangan cemarkan kesucian cincin pernikahan...

Thursday, 2 August 2012

Tahukah perempuan bahawa kamu itu sesuatu yang bernilai?


Ketahuilah bahawa, makhluk yang paling saya sayangi di atas dunia ini adalah perempuan.

Percaya? Saya bukan nak main gula-gula di sini. Tetapi saya serius menyatakannya. Ketahuilah bahawa, makhluk yang paling saya sayangi di atas dunai ini adalah perempuan.

Mengapa?

Jika yang lelaki bertanya, saya mungkin memahami. Tetapi perempuan, jika kamu yang bertanya, maka saya kehairanan.

Apakah kamu tidak tahu megapa saya sayangi kamu? Adakah kamu tidak menyedari betapa istimewanya kamu?

Aku dari rahim seorang perempuan

Kalau difikirkan semula, tiada lelaki yang dilahirkan selain dari rahim ibu melainkan Nabi Adam AS. Perhatikanlah Sultan, pemerintah, perdana menteri, laksmana, tentera, pegawai, jurutera, doktor, doktor falsafah, genius, semuanya dilahirkan dari perut seorang perempuan.

Saya, dari rahim seorang perempuan juga.

Tiada manusia dilahirkan hebat. Mereka semua dilahirkan sebagai manusia biasa. Tetapi biasanya manusia-manusia hebat ini mempunyai ibu yang hebat di sisi mereka. Yang mendidik dan memberikan suasana kepada mereka semenjak kecil.

Mengapa pula saya tidak menyayangi perempuan? Mengapa pula saya tidak mengambil berat terhadap mereka? Dari rahim mereka lahirnya pewaris masa hadapan!

Sekiranya saya membiarkan perempuan rosak, dirosakkan, merosakkan diri mereka, maka sama sahaja dengan saya membiarkan masa hadapan dunia hancur, gelap, kelam dan hitam.

Jangan lupa, dari rahim perempuan juga lahirnya penderhaka, penjenayah, perogol, pencuri, yang ingkar kepada Allah, pembohong, dan banyak lagi manusia-manusia yang mencorakkan dunia dengan kehitaman. Hatta Barrack Obama juga lahir dari perut seorang perempuan.

Sekiranya perempuan yang menggendong masa hadapan dunia selama 9 bulan 9 hari ini rosak, di mana masa hadapan dunia?

Mustahil saya tidak menyayangi perempuan. Maka tiadalah harapan yang saya inginkan, melainkan perempuan juga menyayangi diri mereka dan menjaga peribadi mereka daripada perkara yang Allah larang dan murka.

Perempuan sayap kiriku

Saya hendak berkahwin dengan siapa? Mustahil dengan lelaki. Baik macam mana pun saya dengan mereka, mustahil saya akan berkahwin dengan mereka.

Saya akan berkahwin dengan seorang perempuan.

Mustahil saya tidak menyayangi kaum ini. Yang menjadi isteri-isteri dan pendamping kepada lelaki. Yang menjadi pengawal kepada segala rahsia seorang lelaki. Yang menjadi guru kepada anak-anak seorang lelaki. Yang menjadi penenang dan penyejuk mata serta pendamai jiwa seorang lelaki.

Kestabilan seorang perempuan, menjamin kestabilan seorang lelaki.

“Apabila enta bangun tidur dan melihat isteri enta di sebelah, enta akan merasakan keajaiban penciptaan Allah SWT” ~ Pakcik Rosdi. Dan dia berkata dalam keadaan tersenyum. Hidupnya bahagia dengan ketenangan isterinya: Cikgu Maimunah

Maka mustahil saya hendak membiarkan perempuan rosak, dirosakkan atau merosakkan diri mereka sendiri. Kerana mereka adalah penjaga-penjaga lelaki di satu sisi. Suami-suami memerlukan isteri-isteri yang solehah, yang baik, yang taat kepada Allah dalam rangka hendak membangunkan ummah.

Tidak dinafikan isteri-isteri juga memerlukan suami-suami yang baik. Tetapi bukan sedikit lelaki yang berubah kerana cinta seorang perempuan. Maka mengapa perempuan tidak mempersiapkan diri mereka lebih sedikit untuk mengubah seorang lelaki dengan cinta?

MasyaAllah.


Saya amat menyayangi perempuan. Maka tiadalah harapan saya melainkan perempuan menyayangi diri mereka sendiri. Menjaga diri dari kerosakan. Menjaga diri dari kemungkaran. Mempersiapkan diri menjadi hamba Allah yang taat. Buat apa yang disuruh, meninggalkan apa yang dilarang.

Maka amat menyedihkan saya jika…

Bila sayang, akan datang ambil berat. Semestinya demikian. Saya amat hairan kalau seseorang itu menyatakan sayang kepada si fulan: “Aku sayang sangat dengan kau” kemudian dia melemparkan si fulan itu ke dalam api. Mustahil itu adalah sayang.

Maka kerana sayang itu jugalah saya akan terluka apabila melihat perempuan-perempuan berkeliaran tanpa menutup aurat. Kerana sayang itu jugalah saya akan tercedera apabila melihat ada perempuan-perempuan tidak menjaga maruah mereka dan berpeleseran dengan lelaki tanpa segan silu. Kerana sayang itu jugalah saya akan terasa apabila melihat perempuan-perempuan menayangkan akhlak buruk mereka. Kerana sayang itu jugalah saya akan tercucuk dengan perempuan yang tiada rasa malu pada diri mereka.

Kalaulah perempuan tahu bahawa mereka memegang nasib dunia. Mereka bakal ibu dan isteri. Ibu kepada anak dan isteri kepada suami. Nyatakan kepada saya bagaimana mereka ini tidak memberikan kesan kepada dunia? Semestinya mereka ini memberikan kesan. Dan kesan yang diberikan oleh kamu wahai perempuan, bukannya sedikit bahkan besar.

Sudah wujud di dalam sejarah, kerajaan hebat jatuh kerana seorang perempuan. Sudah wujud di dalam sejarah, abid hebat jatuh kerana seorang perempuan.

Sebab itu saya sangat menyayangi perempuan dan sering memikirkan mereka.

Apakah perempuan-perempuan memikirkan diri mereka sendiri?


Penutup:

Jika sayang ini tidak berbalas, tidak mengapa. Tetapi…

Jika sayang ini tidak berbalas, tidak mengapa. Bukan tujuan saya menulis artikel ini untuk disayangi perempuan. Tetapi tujuan saya menulis artikel ini untuk perempuan menyayangi diri mereka sendiri.

Maksud sayang pada saya adalah = Hendak masuk syurga bersamanya.

Maka kalau tak nak masuk syurga dengan saya, at least kamu kena lah rasa hendak masuk syurga dengan diri kamu wahai perempuan. Maka jagalah diri, persiapkan peribadi. Kamu pemegang masa hadapan dunia. Dan tiada yang memberikan kesan lebih besar terhadap dunia selain kamu wahai perempuan.

Kalaulah kamu tahu betapa sejuknya mata ini melihat perempuan-perempuan yang berakhlak. Kalaulah kamu tahu betapa senangnya jiwa ini melihat perempuan-perempuan yang pemalu. Kalaulah kamu tahu betapa seronoknya kalbu ini melihat perempuan-perempuan yang menutup aurat. Kalaulah kamu tahu betapa tenangnya diri ini melihat perempuan-perempuan yang menjaga batas pergaulan.


Wahai perempuan, tidakkah kamu memandang diri kamu berharga?
Maka jangan murahkan.
Siapkan dirimu untuk menggoncang masa hadapan dengan keimanan dan ketaatan.
Bukan dengan kehancuran dan kerosakan.
Sungguh, saya merayu di sini. Agar kamu mencintai diri sendiri.



Tuesday, 24 July 2012

Why LelaKi saYAng WanitA...



21 Perkara Yang Membuat Lelaki Menyenangi Wanita



Setiap wanita di dunia ini pasti inginkan hubungan mereka berkekalan sehingga ke jinjang pelamin dan sehingga akhir hayat dan tidak sesiapa pun yang mahu hubungan sekerat jalan kerana ia hanya membawa kepada kesedihan dan hati yang hancur sahaja.
Tetapi sebenarnya wanita juga perlu mengetahui apakah perkara yang disenangi oleh kaum lelaki supaya kaum lelaki ini memahami pasangannya dan seterusnya menjadikan hubungan itu lebih intim dan tiada salah faham antara satu sama lain.

1. Terima Lelaki agar Dia Menerima Anda

Mungkin tiada perkataan yang lebih sesuai untuk menyatakan ini selain dari “Terimalah lelaki sebagai sediakala”. Terima dia sebagai lelaki. Yang penting untuk anda mengetahui ialah mengenai lelaki, bukan mengubah lelaki.

Jika anda mahu mengubah personaliti lelaki yang menjadi kekasih anda atau suami anda, dia mungkin akan menjadi insan yang lain, yang mungkin tidak anda sukai, dan tidak menyukai anda.

2. Fahamilah Lelaki Agar Dia Memahami Anda

Cuba memahami perangai sedia ada pada seorang lelaki dan menyesuaikan perangai itu dengan diri anda, adalah lebih baik dari cuba mengubahnya dan beranggapan bahawa ianya tidak sesuai dengan anda. Asalkan perangai itu tidak bertentangan dengan kehendak agama dan kesopanan budaya. Dengan cara itu lelaki akan cuba memahami anda dan menyesuaikan dirinya dengan diri anda.

3. Berubah Untuk Menikmati Perubahan

Sekiranya anda mahu mengubah perangai lelaki, malah perangai sesiapa pun, anda tidak akan mampu berbuat demikian. Kerana insan itu sendirilah yang akan mengubah perangainya jika dia mahu.
Anda cuma boleh memujuk dan mempengaruhinya agar berpihak kepada anda. Anda sendiri perlulah sanggup berubah kepada perangai yang lebih baik untuk membolehkan seseorang lelaki berubah memperbaiki dirinya.

4. Sanggup Memberi Untuk Menerima

Di atas segala-galanya, apa yang penting untuk anda lakukan ialah sanggup memberi lebih banyak dari yang anda sanggup terima dari seorang lelaki. Dengan itu, anda mungkin akan menerima lebih banyak dari yang sanggup anda beri.

5. Percaya Untuk Dipercayai

Sekiranya anda tidak mempercayai lelaki, janganlah anda harapkan lelaki itu percaya kepada anda. Hidup ini meminta pada yang ada, merajuk pada yang sayang.
Untuk membuat orang lain percaya kepada anda bukanlah perkara mudah, bagi menyebabkan orang lain tidak percaya pada anda bukanlah payah. Apabila dia sudah tidak percayakan anda, amat sukar pula untuk dia mengubah pendiriannya.

6. Menangkan Lelaki Untuk Menang

Mengenal lelaki bukanlah untuk mengalahkan lelaki, kerana dalam kehidupan suami isteri. Sepatutnya sama-sama menang dalam semua aspek kehidupan. Dalam satu perkahwinan ada dua kuasa, pertama kuasa suami, kedua kuasa isteri.
Kuasa suami adalah memulakan dan meyuarakan. Kuasa isteri adalah sama ada bersetuju atau tidak. Sekiranya kedua-duanya menyalahgunakan kuasa, maka rumahtangga akan menjadi porak-peranda. Dari itu rujuklah kepada agama untuk menghalusi apakah yang boleh dilakukan dan apakah yang dilarang.

7. Sifat Negatif Membuahkan Kesan Negatif

Ramai wanita yang mencabar dan celupar terhadap suaminya. Ramai juga yang bersifat pendesak, terlalu banyak meminta, merendah-rendahkan suaminya, membandingkan suaminya dengan lelaki lain, dan memaki hamun suaminya.
Sekiranya anda bersifat sedemikian, walaubagaimana kenalpun anda kepada suami anda, anda bukanlah seorang wanita yang bijak. Andalah yang mungkin menjadi sebab mengapa suami anda merasa tertekan, tidak selesa, banyak berdiam diri, selalu masam muka dan sebagainya lagi yang tidak menyenangkan diri anda. Andalah yang patut berubah.

8. Bertanggungjawab Akan Menikmati Kesan Tanggungjawab

Sebenarnya tanggungjawab wanita terhadap suaminya tidak akan berubah walaupun dunia ini menjadi semakin maju. Begitulah juga tanggungjawab suami kepada isterinya.
Selagi anda menjalankan tanggungjawab anda dengan sempurna sebagaimana yang digariskan olah agama, anda tidak perlu risau apa pun. Allah akan menempatkan anda dipihak yang benar, dan anda tidak akan rugi apa-apa.

9. Kritikan Akan Membuahkan Kritikan

Kritikan merbahaya kerana ia menjadikan lelaki itu defensif dan sedaya upaya ingin mempertahankan dirinya. Ia bahaya kerana melukakan nilai diri lelaki boleh menjejaskan rasa kepentingan dirinya dan menyebabkan dia rasa kecewa kepada anda dan mungkin akan mengkritik anda pula.

10. Beri Lelaki Apa Yang Dia Mahu

Dia akan melakukan apa sahaja untuk anda dan memberi apa yang anda mahu. Ada dua perkara besar yang dimahukan oleh manusia iaitu kehendak seks (bagi yang dah berkahwin) dan kehendak untuk menjadi penting.
Setiap orang dewasa mahukan kesihatan, makan, tidur, wang, kepuasan seks, anak-anak yang terjaga, rasa dipentingkan dan hidup yang bahagia dunia akhirat. Berilah lelaki apa yang dia mahu dan apa yang boleh anda berikan.

11. Tunjukkan Minat Tulen Terhadap Lelaki

Dia akan menunjukkan minat terhadap anda. Dengar apa yang ingin dikatakannya, walaupun ianya tentang dirinya sendiri atau mengenai kerjanya, ataupun kesukaannya. Lebih berminat anda padanya, maka lebih berminatlah dia kepada anda.

12. Senyuman Itu Tanda Kasih Yang Tidak Perlu Dibayar

Anda tidak perlu membayar apa-apa untuk senyum pada lelaki yang anda kasihi. Dia akan senyum kembali pada anda. Betapa nikmatnya senyuman yang dilemparkan kepada anda itu, begitu jugalah nikmat yang dirasanya apabila anda senyum padanya. Senyuman menyebabkan lelaki suka pada anda.

13. Panggilah Lelaki Dengan Panggilan Manja

Sebagaimana anda mahukan lelaki memanggil anda dengan nama yang baik dan nada yang lembut, begitulah pula lelaki. Dia mahukan anda memanggilnya dengan lembut, merdu dan manja, sesuai dengan sifat anda sebagai wanita.

14. Hormati Dia Sebagai Lelaki

Dia akan menghormati anda sebagai wanita. Jika anda berusaha untuk memahami sikapnya dan bertolak-ansur dengannya, dia juga akan melakukan perkara yang sama terhadap anda.
Wanita patut menghormati lelaki yang menjadi suaminya, dan memberi penghormatan tidak akan merendahkan kehormatan diri sendiri, malah menjadikan diri lebih terhormat.

15. Dengarlah Dengan Baik

Antara masalah besar dalam rumahtangga ialah apabila masing-masing suami isteri tidak mahu berbincang secara terbuka. Dengarlah dengan baik apa yang diperkatakan oleh lelaki, nescaya dia akan mendengar pula apa yang ingin anda katakan.

16. Bercakaplah Tentang Apa Yang Disukai Lelaki

Lelaki tidak suka mendengar celoteh wanita, mengenai hal-hal remeh-temeh yang biasanya diceritakan oleh wanita kepada wanita. Lebih baik bercakap perkara yang menjadi kesukaannya dan berkaitan dengan minat anda untuk membantu kerjayanya atau membantu mempertingkatkan ekonomi rumahtangga.

17. Katakanlah Bahawa Dia Penting Dalam Hidup Anda

Dia akan menganggap anda penting dalam hidupnya. Antara kesilapan wanita ialah suka merendah-rendahkan suaminya, atau menganggap bahawa sekiranya perceraian berlaku, ramai lelaki yang lebih baik seikapnya dan sifatnya yang sanggup menjadi suami. Mungkin begitu jugalah suami anda berfikir mengenai anda.

18. Jangan Katakan Penyesalan Mengahwininya

Apabila anda menyatakan penyesalan mengahwini suami, suami anda akan menyesal mengahwini anda, walaupun dia tidak menyatakannya. Menyatakan penyesalan berkahwin menunjukkan pendeknya akal anda dan lemahnya anda dalam menghadapi dugaan hidup. Sepatutnya anda berusaha untuk merasa gembira mengahwini suami anda.

19. Elakkan Pergaduhan

Ada wanita yang menunggu-nunggu saat suaminya menegurnya atau menasihatkannya, kerana dia sudah sedia dengan peluru-peluru tohmah dan kejian serta airmatanya. Untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini berkaitan rumahtangga, elakkan pergaduhan, dan janganlah anda pula yang memulakannya.

20. Jangan Menyalahkan, Minta Maaf Bila Bersalah

Sekiranya anda sukar meminta maaf atas kesalahan anda, dan sebaliknya amat suka mencari kesalahan lelaki, dia akan menganggap bahawa anda adalah seorang yang keras kepala dan keras hati, sukar dibentuk.
Lebih buruk lagi dia mungkin merasa bahawa dia telah gagal membentuk diri anda sebagai isterinya, dan mungkin bersebab dari itu, dia cuba mencari jalan keluar.

21. Hidup Bukan Hanya Di Dunia

Banyak masalah timbul kerana manusia biasanya bertindak dengan akal yang sempit dan tindakannya berbentuk keduniaan.Kejayaan anda di akhirat adalah bergantung kepada betapa baiknya anda kepada suami anda dan betapa bereskah tanggungjawab anda terhadapnya.
Jadi kepada kaum wanita, jadilah wanita yang disenangi oleh pasangan anda

PeNgaLamaN pAHiT KeTikA PulAng ke KaMpung

 Assalamualaikum.....

Haii dengan semangat berkobar-kobar nak tulis blog nie...nak citer segala yang dah terbuku dalam jiwa nie...nak luah segala isi perut kasi semua lega dan puas hati lepas nie tak payah dok gundah gulana noo....
Nie nak habaq dengan muka senget and excited nak balikk kampung...maklumlah semua orang pakat duk sibuk nak sambut puasa dengan family kan...jadi aku pun gatal merenyam lah nak balik kampung gakk....Giler kalau aku tak nak balikk kampung...uishhh mahu kematu aku duk Melaka nie pose sorang-sorang...Frezzz aku semua dah sibok simpan baju duk nyanyi lagu Balik Kampung nie...

Nak di jadikan cerita mak aku call lah suh balikk akmpung sambut puasa nie....sebelum nie dia tak abgi aku balikk taw tak..katanya jauh Melaka ngan Qelate...mak aku suh balikk KL je....Aku dengan jiwa sodih dan aserr cam tak di sayangi nie..termenung sorang2..maklumlah kekawan semua duk happy nak balikk kampung...aku plakk mak suh naikk KL.....apa yyg ader kat KL tue...memang semua aderr tapi MAK nagn AYAH aderr kat sana?????...huhuhhuhu

Berbalikk pada topik asal...haaaa...yang mak aku dah abgi green light suh aku balikk kampung...katanya ayah nak jumpa kan....Ok dengan esokknya aku dengan bangga..abis je class terus p cari tiket nak balikk kampung nie...takut tiket abis lah katakan coz ramai plak yg nak sambut puasa kat kampung.....first puasa lah katakan tak kan tak nak balik kot.....
Dengan tak sabarnya aku beratur nak balikk kampung(nampakk tak betapa ramainya yang beli tiket tu)...
menunggu punya menunggu dah rasa nak sepak-sepak je orang yang duk depan aku nie...nak je suh diorang p main jauh-jauh...tak sabar punya pasal...dah dekat giliran aku...dup..dap..dup..dap....jantung aku berbunyi....gementar aku mai dah...takut tiket abis....aku dah aserr nak melompat jew p kat mak cik jual tiket tue,....nak jew potong orang kat depan aku...(ok jangan selfish yew)...

Bangganya bila mak cik tu tnya...
"nak tiket balik mana dik"..
yahoo...time aku pulakk beli tiket...dengan bangga aku menjawap dengan suara yang lantangnya...hiiihihhi
"nak tiket balik Kota Bharu mak cik"..
bila dengan tak sabarnya aku menanti jawapan makcik tue untuk memberi tiket bas aku itu....
"tiket ke Kota Bharu dah habis lah dik"....ok apa perasann sekarang....rasa nak menangis tak...memang nak menangis...aku dah excited tahap gaban nak balikk..dah macam kera dah terhenjuk2 kat depan mak cik tue...Last2 makcik tue cakap dekat aku.."tiket ke Machang aderr lah,,nak ke"....wahhh...terkejut aku...walaupun jauh jugak berbanding tempat aku....Aku tak menunggu lama terus jew terima...hahaha...

Tiba plakk time aku nak naikk bas...ok bas sampai aku terus naikk...yang peliknya tuan bas tue xderr plakkk cakap yang bas tue akan bertukar mengikut kawasan yang nak di hantar....Aku dengan bangganya....duduk jew atas bas tue..terus pasang handfree kat telinga dan  kroohhh...kroohhh...kroohhh.......(elok tak perangai tak senonoh kan...) penat korang apa tahu..aku abiss class terus cabut naik bas...uhuhhu

Aku nie tidow sampai tak sedar diri dah macam orang mati pun aderr gakkk...tak dengan diorang panggil untuk pertukaran bas....sedar-sedar jew dah aderr kat MuAr....ok aku dah start pelikk dah....bila aderr budakk cari seat yang dah aku duduk tue...bila aku tngokk tiket bas dia...ok aku dah faham...aku dah tertukar bas....so datang lah pembantu bas tue tengking-tengking aku..suh aku bagi tempat duduk dekat budak tue....ok aku bangun....last-2 aku dapat balikk duduk kat seat tue balik..baikk kan budak tue tak macam pakcik tue...hampehhh....uhuu.....

Paling sadis bilerr aku di suruh turun dekat Tangkak Ledang....driver bas tue cakap..awak tunggu sini nanti bs awkk datang ambikk awak....nak nangis aku...mana lah aku tahu sangat tempat2 orang nie,,,lagi2 sorang diri pulak tue...mahu aku tak rasa sksa.....mula lah pikir yng bukan2....dah lah malam pulakk tue....
Memang malang nasib aku....sodih yang amaa\t rasa taw.....ok takper dengan berkat kesabaran aku...akhirnya bas aku samapi...dapat jugakk lah aku sampia ke kampung halaman di Kota Bharu walaupun turun dekat Machang....

          *peringatan jangan nak cepat membuta ekkk.....pastikan bas anda tidaj bertukar di destinasi
            lain....huuhuh




                      muka happening nak balikk kampung...last2 jiwa merana tengah2 jalan....uuhhu

Monday, 16 July 2012

~✿✿.CinTa MaTi Aku.✿✿~

Assalamualaikum...

Fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh................tarik nafas sikit...rasa lemas pulak dah macam duk lam swimming pool dah...dup..dap..dup..dap..berdebar pun aderr gakk...mahu taknya...kali ni cIk Petai Goreng nak habaq sal kejutan yang bakal berlaku kat kaMpung Cik PG nie...Cik PG nie asalnya ore Qelate..hihihi...sapa sini nore Qelate angkat tangan tpi jangan tinggin2 taw..takut ada yang tak pakai deodorant mahu pengsan org kat sebelah tue..

Berbalik kepada tajuk asal...Cik PG nie dapat panggilan dari kampung tetiba lah mengejut pun ader...masa tue Cik PG tengah syok2 duk wt assingment yg menyerabutkan jiwa nie....poning2 duk feeling2 sedih duk tngah layan lagu...bab kata org Jasad je ader kt Melaka tp Nyawa aderr kat kampung...melayang nyawanya...Panggilan tue dapat mengejut jew...terus lari keluar rumah tak nak kwn2 dengar panggilan manja dengan mak...hihiihiihi....panggilanya berbunyi begini...wahhh mcm nak jawap exam je kan....tak po..tak po...huhuh

   "Assalamualaikum,adik duk wat apa tue..?"

   "Duk wt kerja mak,knp" sambil kuis2 sampah yg aderr kt dinding dgn kaki..jiwa dah debor dh..

   "Adik nak balikk kg ke first puasa ni??

  "Mak cakap tak payah balikk,knp tiba2 mak tnya.??" aku semakin takut..

  "Ayah suh adikk balikk,,ayah nak jumpa adikk nak cakap sesuatu.."

wahhhh....debarkan...takut lah...apa yg ayah nak cakap kan aku tak tahu lah....tapi mmng dah tak sabar dah nak jumpa mak ngan ayah nie...nak peluk cium dia sampai diorang rimas.....Tapi yang pentimg aku excited sangt nak balikk,....menitis air mata aku dengar mak cakap cm tue....aku windu tahap gaban dah cam nak meroyan jew windu diorang.....

Diorang si jantung hati dan penyambung nyawa aku sehingga akhir hayat aku,,,,dan tak ada siapa boleh jadi penganti aku...hanya dia yang aku perlukan.....

                                            
                                                    SAYANG MA & AYAH







Friday, 13 July 2012

RaYa sAkAn

 Assalamualaikum....

Hihihihi...dah start sengih-sengih dah kalau tulis  blog nie...bukan apa dah lama tak update kan..tu yg jadi cam excited giler-giler tue aser nak lompat-lompat katak plak,,terlampau excited lah katakan....tetiba aderr plak topik lam kepala hotak aku nie nk menulis...haaaaa....nak tahu ke tajuk apa...
mmeh nak habaq kat hangpa semua....topik ceq kali nie...RaYa...

Kawe skrg duk syok2 usha baju2 raya,kasut raya,tudung raya...semua raya lah....mengalahkan anak buah aku yang 5tahun plak...ishh mana boleh diorang jew pakai baju baru,....aku pun nak jugak..tak aci kan...tak adill langsung kalau budak2 jew yg melaram...aku pun ank jugak...nak gak cimeol-comel raya nie,nak jugak berseri-seri bak bidadari kayangan(kayangan mana tue...).......

Apa yang penting skrg siapa nak belanja aku baju raya nie....sapa nak beli kasut,tudung,gincu,bedak nie haaaa,.....uhhuhuhu...wah macam mintak simpati masyarakat plak kan...kau duduk lah tepi jalan petai goreng mintak je sedekah...lpas tue tulis kat kotak cakap..SEDEKAH LAH KAT SAYA<SAYA NAK BELI BAJU RAYA TAHUN NIE.....dengan tak sewenang-wenangnyerr kau bukan dpt jew duit sedekoh...tp kau dpt sekali nagn tumit kasut..uhuhuh...masyuukkk benjol kat kepala......

Jiwa mmng berkobar-kobar nak cari baju raya nie...nak melaram giler-giler nie....tp habuk tak ada lagi....ckp gempakkk nak raya...itu ini nak kan...puasa pun belum lagi...entah-entah puasa pun blum abis ganti kan...(elokk sikit ceq dah habis ganti tau,baik tak aku)...hahahahahah....Apa-apa pun raya nie nak suprise lah baju raya....huuhhu...dah ader sepasang..dah jahit pun....tp nk satu pasang lagi..lebih kew...raya kan sebulan...adill lah  kan....lagipun kita meraikan bulan ramadhan dan syawal...bulan elok tue../...tak kan lah kita nak smabut ala kadar jew...kita mengingati Nabi Muhammad dan umat-umat yang lain juga tak lupa pada yang miskin...wahhhh aqu jadi sesopan yg mungkin nie...dah cam ustazah dah...tpi betul kan...errrmmmm...tak payah nak juih bibiq sngt ekkkk.....tak salah saling mengingati.....

Yang terakhir....beli baju raya untuk aku...sapa nak belanja anagkt tangan copat....jgn duk kedekut sangt bulan-bulan pose nie......uhhuhuhuh....(tutup muka sikit,malu)..ihhihhiih



             ihhihhh...nie raya tahun lepas.....sama tak tudung kita nagn kain kusyen tue,,,,makkkkkkk.........


Wednesday, 27 June 2012

~✿✿...SuRat UnTuk BakAl Suamiku..✿✿~

Assalamualaikum wahai bakal suamiku....

Apa khabarnya imanmu hari?Sudahkah harimu ini diawali dgn rasa syukur krn dpt menatap kmbali fananya hidup ini?Sudahkah air wuduk mnyegarkan kmbli ingatan mu atas amanah yg ketika ini sdang engkau genggam.

Walau calon suamiku...

  Tahukah engkau betapa Allah sngt mncintaiku dgn dasyatnya? Disini aku dilatih utk mnjdi dewasa,agar aku lebih bijak mnyingkapi sebuah kehidupan dan sedia mendampingimu kelak.Meskipun keluh kesah dan putus asa yg menghampiri,namun kini kurasakan diri ini lebih baik.

  Kadang-kadang aku tertanya-tanya,mengapah Allah sering menguji hatiku.Bahagian terlemah diriku,namu aku tahu jawapannya.Allah tahu di mana tempat yg pling tepat agr aku sentiasa kembali mngingati-Nya,kembali mencintai-Nya.Ujian demi ujian insyallah aku akn mnjdi lbih kuat,sehingga ketika kelak kitA bertemu,engkau akn berbannga memiliki aku di hatimu,menemani harimu.

  Calon Suamiku....

    Jika engkau kecewa dengan diri ini yang banyak menabaikan mu.Ini kerana engkau ku ingin menjadi seorang yang pertama di hatiku.Engkau tidak pernah ku layan dgn manja,tidak ku perduli kemana kau pergi,tidak mengambil berat perihal dirimu...malah aku banyak menyimpan rahsia drp engkau..Itu bukan kerana aku membencimu juga jauh utk aku melupakan mu...sebaliknya aku menyimpan kasih sayang,rindu,manja dan cinta aku kerana aku ingin menjadi seorang yg setia kepada seorang suami.Jika seorang wanita memberikan kasih sayang,rindu dan manja kepada yg halal bagiku.

    Kerana Allah telah menjanjikan kepada wanita yang menjaga kasih sayangnya selain ibubapanya dan suaminya...kerana itu juga aku ingin menjadi seorang wanita yg di sayangi oleh suami dan memberikan kebahagian kepada suaminya dgn cinta dan kasih yg di simpan sebelum sah dengan akad.

Terima kasih kerana sudi mengangkat aku untuk menjadi yh halal utk mu....Aku akan menjaga dan taat dengan sgala permintaanmu...dan bimbing lah aku ke jalan ke Syurga...ku Ingin kasih sayang kita sampai ke puncak Syurga Firdaus....Wahai bakal suamiku kerana engkau akan aku setia sehingga nyawa aKu diangkat oleh-Nya...AMIN......
  
kata hatiku......
".....bakal suamiku, aku tidak meminta rumah yang besar, aku tidak meminta kereta yang gah, aku tidak meminta rantai emas berlian permata yang indah, aku tidak meminta wang yang banyak, dan aku tidak mendambakan kehidupan yang serba mewah, cukuplah dengan bersederhana, tetapi izinkan aku meminta sesuatu darimu, bimbinglah aku dalam mendapatkan syurga-Nya....."



Waalaikumusalam........

Sunday, 24 June 2012

pAsAnGAn mEsti dIsOrOkkAn dLm fB


Assalamualaikum korang! :)

sebelom bace entry kali ni, sila amik mood rilek. kendurkan urat urat tensi, dan senyum telinga-ke-telinga. wajib! kalau tak buat, siap arr malam ni. ayookkk, tak tauu!
Aada kelas Fiqh Islami. tengah berbincang tentang Halal& Haram. fasal melukis kartun, kan tak boleh. haram kan, sebab nanti di akhirat kelak, dia akan mintak kita nyawa, ye la, kita dah lukis jasad perfect dia, dia nak la nyawa kita.

tiba tiba, slumber rock je ustaz tu cakap "gambar gambar kamu dengan keluarga ke, suami ke, jangan la di tunjuk public" gluppp~ tertelan halkum . lebih pantas dari kilat ada yg tanya uztaz "kenapa ustaz?!" ingatkan haram tadi. maka, uztaz pun explain la secara detail........

kamu tunjuk gambar kamu di facebook (ustaz tu ada fesbuk ooo), gambar kamu dan suami kamu, bagus, bukan tak bagus, tapi orang yang tengok, ada tak yang cakap         "ماشاء الله". kalau orang cakap, ish, sorang ni tak padan la, sorang gemok sorang kurus, bukan ke tu satu doa?

kalau ada orang yang tak suka kita, sebab bukan semua orang suka kita, dia tengok gambar kita dengan suami kita dia cakap "hmm,.ni tak lama la nii.." bukan ke tu satu doa? bukan benda tu haram, tapi, fikir la akibat nya.

kalau orang tengok kamu bahagia dengan suami kamu, tak pun, suami kaya ke, handsome ke, dia suka, dia buat benda jahat kat rumahtangga kamu, macam mana?

buat la apa apa untuk mengekalkan kesejahteraan rumah tangga. kalau nak bergambar romantik pun, buat la tatapan kita dengan keluarga, cukup la. cemburu, doa buruk, iri hati, hasad dengki la yang buat rumah tangga kita tak selalu
 gayah spanar goyah

oh. macam tu ke ustaz, jadi, sama sama la kita jangan tunjuk gambar gambar kita ye. tapi, terserah la pada individu, cara sendiri, ikut kata hati kan. kalau kita rasa semua tu okay saja, terus kan.

tapi, kalau kita rasa ustaz  cakap tu, betul, maka, sebaiknya, elakkan la. ni cuma satu nasihat saja. mungkin ada orang kata pendapat ni betul ada juga orang kata pendapat ni salah. ye tak?







                              rasa jeles tak...tapi xapa itu lagi selamat kan dari di ganggu....ihihhii